27 Apr 2008

Think bout it!

0 Comments


..bismillah..


Assalamu'alaykum!

Melalui gambar ni, ana dah sampaikan message yang ana bagitau. So fikir-fikirlah.

Wisdom atau maksudnye kebolehan untuk mengaplikasikan pengalaman, pengetahuan atau pemahaman terhadap sesuatu perkare. Tapi wisdom nie jugak ade banyak maksud. Tak kirelah maksud yang mane, semuenye berkait antara satu sama lain.

Attitude pulak maksudnye perbuatan, perangai atau sifat. Tu yang ana fahamlah. Kalau salah, tegurlah.

Jadi dekat sini gambar tu mengatakan yang untuk berjaye kite kene mengaplikasikan pengalaman, pengetahuan atau pemahaman terhadap sesuatu perkare dan kite jugak kene ade sikap yang bagus.

Kalau kite ade banyaak sangat pengalaman dan pengetahuan yang juga bermaksud ilmu, tapi kite tak gunekannye sebaik mungkin, ape gune kite ade semue tu, betul tak? TAPI walau pun kite gunekannye dengan baik tapi perangai macam tak berape nak elok pun tak gune. Sebab kite hidup dekat dunie ni bukan hanye pengetahuan kite diuji, tapi kematangan akhlak dan sahsiah diri pun same.

Bile kite berbudi dan berpengetahuan luas, ramai orang akan respect pade kite. Sebab orang tahu kite bukan hanye pandai tapi berbudi.

Jadi jangan ingat kite pandai, otak gelige and sewaktu dengannye, kite boleh buat sesuke hati je. Sombong dengan orang yang lagi rendah tahapnye dari kite, mempermainkan orang yang lemah. Jadi kalau kite semue rase, diri sendiri pandai, ajarlah orang lain. Hormat orang dan orang akan hormat kite. Walaupun mule-mule orang tu tak hormat langsung kat kite.

Lastly, be a better person for a better life. Jadilah orang yang lebih baik dari dulu untuk kehidupan yang lebih sempurna.

InsyaALLAH, kite akan menjadi insan yang lebih baik lepas ni.

Wassalam...

~~logo oh logo batch 13~~

5 Comments








15 Apr 2008

Seronoknye!

11 Comments

Bismillah.
Assalamu'alaykum!

*Seronoknye ade blog.
*Seronoknye dapat berkongsi.
*Seronoknye dapat luahkan pendapat.
*Seronoknye bace hasil tulisan orang lain.
*Seronoknye dapat menulis.
*Seronoknye dapat menyumbang sesuatu pade batch13.

Uh. Banyaknye keseronokan.Tapi kenape??

*Kenape nak delete?
*Kenape nak buang?
*Kenape nak hapuskan?

Hanye kerane nak selesaikan masalah??
Hanye kerana penat menguruskannye??

Memang kite penat nak uruskan blog. Memang penat nak layan masalah. Memang orang kate macam² tapi sabar dan sabar dan banyak bersabar. Mulut orang siape boleh tutup. Tak perlu sampai nak delete blog batch yang satu²nye tempat [yang senang orang nak bace] warge batch13 boleh meluahkan pandangan/cadangan.

Macam yang ana komen dekat post yang bertajuk, "Nak DeLeTe kE TaK bLoG bATcH 13...??", semue yang membace kene muhasabah diri semule.

And ana harap sangat.. batch13 menjadi batch yang paling menyerlah, yang paling rapat, and yang paling SERONOK!!
And mestilah jugak batch yang TERBAIK dalam sejarah Sekolah Menengah Islam Hidayah!!

*Aim for 9 A's in PMR and straight A's in SPM coz batch thirteen is the BEST!*

Wassalam..

13 Apr 2008

i LoVe bLoG bAtcH 13...

1 Comments

Assalamualaykum..



ni semua aper yang ana buat untuk hilangkan rasa frust



Nak DeLeTe kE TaK bLoG bATcH 13...??

14 Comments

Assalamualaykum...
Kenapa agaknya tajuk dia " Nak DeLeTe kE TaK bLoG bATcH 13...??"..
Sebabnya ana sekarang tengah fikir nak delete ke tak blog batch 13 nih..sebab ana tahu ramai yang tak suka kat ana... edit gamba tak mintak izin la.. buat video ntah pape.. banyak lagi aa...
so.. kalau nak menghilangkan rasa ketidakpuashati pelajar2 tersebut yang diluahkan dengan "berhikmah" la kononnya dengan cepat dan senang.. delete jer la blog nihkn senang. Contohnya, ada orang bagitau kat ana yang ada banat yang marah dan benci kat ana pasal blog. Dia pun cakap kat ana yang ana kene jaga perasaan orang lain... Perasaan ana macam maner pulak .. nak lempar @ buang kat maner... Ana pun ader perasaan.. .
Ana tahu saper ana .. taklah sebaik orang2 yang menegur ana tuh... memang la kawan ana Khair ada cakap " tak ada manusia yang sempurna".. so, sekarang ana tengah fikir nak delete ker tak blog batch 13 nih...dah lama dah ana sabar dengan pelajar2 yang baik tuh...
okey la ana masih tengah fikir nak delete ker tak blog batch 13 yang banyak meninggalkan kenangan pada ana...
Wassalam...
(p/s: kepada ssper yang rasa blog batch 13 nih tak perlu delete sila hantrkan ape2 nasiht kpd ana sebelum ana membuat tindakan yang diluar jangkaan..antar instant msg ym.jgn antar email )
"ya allah bantulah hambamu ini dalam membuat keputusan yang betul dan tepat"
+++++merintis kegemilangan smih~~ satu suara++++++

12 Apr 2008

Bersih? --> Fikir semula. <-- Mabit?

0 Comments

Assalamu'alaykum..

Bersih? Fikir semula. Kenape ana letak tajuk ni untuk post kali ni? Sebabnye ana pelik tau, kenape ye batch13 tak pernah menang kelas terbersih. Form1 dah ade. Form 3 dah ade. Tapi Form2 nih macam belum ade. Bersih? Mungkin bersih tapi kurang bersih untuk menang. Sekarang dah bulan April iaitu bulan empat. Tapi masih belum ade wakil kelas Form2 yang menang. Mari kite semue bersihkan kelas beramai-ramai!!

MABIT

Ape kes? - Sekarang ni, ramai yang busy dengan macam² bende. Mungkin mabit nih boleh ditangguhkan kepade tahun depan? Tahun ni kan masih mude. Maksudnye, tahun depan lebih ade kepentingan. Kalau tiap² tahun buat mabit, takde istimewanyelah mabit ni. TAPI, kalau ramai yang nak buat jugak tahun ni, ana tak kisah. Cumenye bagilah kerjesame + komitmen + usehe! Kite semue asyik sebut nak buat mabit, tapi perlaksanaannye? Macam takde orang tengah usehekan nak buat ape. Mungkin sekarang ni busy dengan sukan, so ade alasanlah kenape tak gerak sangat mabit nih. Tapi lepas sukan nanti, ana boleh jamin bende nih takkan berganjak kalau sekarang takde orang yang nak buat something pasal mabit nih.

At least, sekarang buat meeting je. Bincangkan organisasi. Bincangkan tarikh and so on. Nak uruskan bende macam nih bukan sehari due. Tambah pulak kalau ade problem. Lagi ambil mase yang lame. Kalau tak start dari sekarang nak uruskan, sampai bile²lah tak buat programnye. Just start dari bende kecil je pon tak pelah.

Bagi ana, batch13 nih masalahnye, susah sangat nak bagi komitmen. Susah sangat nak settlekan something. Susah sangat nak kerjesame. Susah nak decide something. Bukan ana nak tunjuk kelemahan tapi ni hakikat! Bile ade ape² je, contohnye mabit, mule² ramai bagi komitmen. Tapi bile bende ni tak berape nak berjalan, ramai yang dah kurang bersemangat nak teruskan. Mase nilah, ramai yang tanak bagi kerjesame. Lepas tu, yang nak usehekan sikit je. Then, tak jadi terus.

Ape pun, ana harap lepas ni ape² yang kite semua rancang, dapat berjalan dengan lancar. Dapat diselesaikan segera ape² masalah.

Fikir semula kelemahan kita, kemudian baiki diri dan tingkatkan prestasi!

Wassalam..

8 Apr 2008

Kenangan Yang Terindah

1 Comments




+++++merintis kegemilangan smih~~ satu suara++++++

6 Apr 2008

BERAKHIRANYA SEBUAH PERJUANGAN

2 Comments

Assalaamualaikum....

ana sbnrnya nk bercerita tntg ape yg berlaku kpd team choral speaking smih pd hari sabtu...buat pengetahuan sume team skolah kite kalah...de tk bgtau kite no. berapa...kite dah cube yg tbaik tapi hanya itu yg mmpu kami lakukan...sorilah kpd semua...kite pergi seramai 30 org dan 4 guru...

sabtu 5.4.08
kite bertolak dr skolah lebih kurang pukul 8 pagi....smpi sana kol 10 pagi..dlm perjlnan kite org tgk cite dunia baru the movie & kala mlm bln mngambang...smpi je kat yayasan saad kite dsambut oleh beberapa pelajar skolah tu....kite dbawa ke dewan tmpat ptandingan berlangsung.. pastu kite try naik pentas dan turun pentas...pastu mcm ade problem sket dgn cara kite naik pentas jadi kite dbawa ke sbuah bilik mcm music class....pastu kite bincang cam mane nak naik sbb kalo kite ikut cara tadi mungkin ade org akan jatuh...hehe..

PERTANDINGAN BERMULA....
seram sey!!itula yg kami rasa kan...(ye ke?ke ana sorg je yg rase cam tu?)kite spatutnye kene perform 5th tapi ade 1 skola ni de tk dtg jadi kite perform 4th lah...ade 8 skola yg bertanding...skola pertama skola ape entah yg perform...pastu yayasan saad agaknye...skola ketiga da perform...kite sume da ready kat tepi..pengacara tu kata next performance bertajuk bla bla bla...kite pon terkejut kerana tajuk kite mum n dad pastu de ckp tajuk lain kn..skali de naik pastu de ckp sori..rupe2 nye tu tajuk skola yg tk de tu....pastu baru la de ckp tajuk mum n dad..

KETIKA PERFORMANCE
ape yg drancang dlm kelas tadi bjln lancar..sume dah naik....baru berapa baris kite ckp ana terdgr ade org menjerit BORINGGG!!!hati ana rase sgt marah...ana pon agak terganggu sikit...tapi lama2 da tkde pape da...
sume nye bjln lancar...alhamdulillah..cume ade sikit2 salah gaya...pastu dah habis ana tanye org lain dgr tak ade org kate boring tadi?pastu sume yg ana tanye kate dgr...ana pon redho...

-THE RESULT-
sblom result keluar kiteorg tgk performance dari bdk2 kolej yayasan saad...diorang joget2...pastu diumumkan result de...mula2 kite dpt sijil...pastu de umumkan tmpt satu smpi tiga...
1-yayasan saad 2-tk tahu 3-tk tahu (sorilah...)

AFTER RESULTS...
pastu kite sume dijemput mkn dikantin...ade air-con..mkn nasi ayam dgn apple dgn air mineral dlm botol yg sgt ssh utk dibuke penutupnye...haha..kemudian kite sempat bergambar beramai-ramai..pastu pegi shopping di tmpt yg 'best' dan pulang ke skolah... balik skola dah tkde org da...sume da blik kg..

itu shjlah yg ana nk smpikan...walaupon klh kite kene tetap igt tujuan kite adela utk berdakwah...ana bg pihak team choral speaking smih minta maaf kalo kami menghampakan harapan anda..
sekian assalaamualaikom....

~saLam~

1 Comments

~saLam~
Mule2 skali ana nyatakan rasa bangga yg termat sgt c0z dh rmi yg nak post dan melawat blo g13..
selepas ihtifal berlalu..meyusul pula sukan...hurm mst rmi yg berkobar2 nak bersukan kan..?hurm tujuan ana tulis nie...ana nak mntk pendapat semua g13..secara jujur..antum nak bwat ke tak nak Mabit nie..?Kalo nak ckp nak..dan berikan komitmen..sbb ana tgk...semua senyap jer..mcm tak nak bwat...tu yg ana tnyer...
okay..harap korng dpt bg feedback..
Salam..

5 Apr 2008

Mari Bersukan Semula!

0 Comments

Assalamu'alaykum...

Mari kite bersukan!! Sukan sekolah rendah baru saje berlalu. Tengok suasane sukan SRIH, terbayang-bayang macam mane suasane sukan SMIH. Kalau SRIH, mereke berjalan-jalan. Tak duduk di bawah khemah, walaupun ustazah dah berkali-kali; "Aulad, masuk khemah aulad. Duduk dekat bawah khemah! Duduk dalam barisan!" dan yang semaksud. Kalau sMih, macam mane ye? Agaknye, macam sRih yang masih kecil atau menjadi diri yang matang?

Tapi tengok mereke, semangat sangat. Kecik je badan tapi dah ade semangat yang berkali-kali gande lebih besar daripade badan. Lari bersungguh untuk mendapatkan markah dan pingat. Biaselah tuh. Bersorak bagi semangat kat orang lain. Itu sekolah rendah. Kalau sMih, mesti lagi semangatkan? Dengan lagu-lagu yang kreatif.Tapi sRih dah agak maju. [bak kate dalila.] Kalau zaman batch13 sRih, masih belum ade lagu rumah sukan. Macam sMih. Tapi sekarang dah ade. Uh. Perbarisannye siap ade mascot spongebob. Comel. Ade basikal. Kreatif.


Eh, kenape ana cerite pasal sukan sRih?

Ntahlah.

Sukan sMih akan berlangsung pada:
23 April 2008, Rabu. [insyaAllah.]
Sukannye akan berlangsung di:
Stadium Larkin, Johor Bahru. [alhamduliLlah]

InsyaAllah ade empat rumah sukan yang akan turut serta dalam acara Hari Sukan. Rumah-rumahye:

1. Jaafar Atthoyari [JAT - Kuning]

2. Salahudin Alayubi [SAA - Merah]
3. Salman Alfarisi [SAF - Hijau]
4. Abu Ayub Alansari [AAA - Biru]

Nama-nama rumah sukan ini diambil bersempena nama tokoh islam yang juge merupakan sahabat Nabi Muhammad SAW.

Setiap tahun setiap rumah sukan pasti tampil dengan lagu sorakan yang baru. Lagu-lagu ini digubah daripada lagu-lagu sedia ada.
Macam-macam gaya, lirik, nada dan lagu yang menjadi gubahan lagu rumah sukan. Lagu-lagu ini juga menaikkan semangat yang kadangkala jatuh terhempas ke lantai. Lagu-lagu ini juga menambahkan keceriaan dan merapatkan ukhuwah sesama ahli rumah sukan. Betapa bagusnya bila ada lagu rumah sukan. [Sape kate tak bagos??]

Sukan menyihatkan badan. Jadi bersukanlah anda! Hek. Apehal?

Uh ye. Kepada anda yang melawat blog ni, jadilah pelawat blog ni yang setie. Walaupun kini, sudah semakin jarang kami menulis di sebelah kiri dan hanya kerap memenuhkan kotak jingge, tetapi janganlah berhenti melawat blog yang agak best nih! Terime kasih. [Uh. mLalut.]

Okeylah. Wassalam..

*ps! mabit ape cerite ye? Tak jadik nak buat eh? Lame ni tunggu meetingnye aje.*

=love2smile=