20 Dec 2010

Jadual Kelas Tambahan 2010

4 Comments


sumber:hidayah.edu.my
pakaian:seragam sekolah.






JADUAL KELAS TAMBAHAN TING 4 2010/ TING 5 2011


RAB, 22 /12 1
2 3 4 5 6 7 8 9 11 12 13 14 15

8.00-8.30 8.30-9.00 9.00-9.30 9.30-10.00 10.0-10.30 10.30-11.00 11.00-11.30 11.30-12.00 12.00-12.30 12.30-1.30 1.30-2.00 2.00-2.30 2.30-3.00 3.00-3.30

4 ITT/5 ILT BAK ( ZA ) REHAT MT (NRMJ) SOLAT PHY (NAK)

4 IMTL/5IFT PQS (NT) REHAT CHEM (MIM )/ EA (RI ) SOLAT BAK ( MHMD)

4 IND/5IMT MT (NRMJ ) REHAT MAT (MM)) SOLAT CHEM (MIM )

4 ABQ/5IKH MAT (ZS) REHAT SEJ ( EN) SOLAT PQS (NT)

KHA, 23 /12 1 2 3 4 5 6 7 8 9 11 12 13 14 15

8.00-8.30 8.30-9.00 9.00-9.30 9.30-10.00 10.0-10.30 10.30-11.00 11.00-11.30 11.30-12.00 12.00-12.30 12.30-1.30 1.30-2.00 2.00-2.30 2.30-3.00 3.00-3.30

4 ITT/5 ILT CHEM (NMS) REHAT PHY (NAK) SOLAT MT (NRMJ)

4 IMTL/5IFT CHEM (MIM )/ ST (RA) REHAT BM (MB) SOLAT MAT (ZS)

4 IND/5IMT SEJ ( EN) REHAT MT (NRMJ ) SOLAT CHEM (MIM)

4 ABQ/5IKH ST (RA) REHAT SEJ ( EN) SOLAT ST (RA)

JUM, 24 /12 1 2 3 4 5 6 7 8 9 11 12 13 14 15

8.00-8.30 8.30-9.00 9.00-9.30 9.30-10.00 10.0-10.30 10.30-11.00 11.00-11.30 11.30-12.00 12.00-12.30 12.30-1.30 1.30-2.00 2.00-2.30 2.30-3.00 3.00-3.30

4 ITT/5 ILT PHY ( NAK ) REHAT CHEM (NMS) SOLAT

4 IMTL/5IFT MT (KB) REHAT BI (DFCA) SOLAT

4 IND/5IMT CHEM (MIM ) REHAT BAK (ZA ) SOLAT

4 ABQ/5IKH BAK ( MHI) REHAT BI (FM) SOLAT

ISN, 27 /12 1 2 3 4 5 6 7 8 9 11 12 13 14 15

8.00-8.30 8.30-9.00 9.00-9.30 9.30-10.00 10.0-10.30 10.30-11.00 11.00-11.30 11.30-12.00 12.00-12.30 12.30-1.30 1.30-2.00 2.00-2.30 2.30-3.00 3.00-3.30

4 ITT/5 ILT CHEM (NMS) REHAT BIO (SAR) SOLAT PSI (SSA)

4 IMTL/5IFT PHY (SJEA)/PA (NM) REHAT BIO (RA)/PA (NM) SOLAT CHEM (MIM)/ST (RA)

4 IND/5IMT PSI (SSA) REHAT PHY (SJEA) SOLAT PA (SSB)

4 ABQ/5IKH BAK (MHI) REHAT EA ( RI) SOLAT PA (NM)

SEL, 28 /12 1 2 3 4 5 6 7 8 9 11 12 13 14 15

8.00-8.30 8.30-9.00 9.00-9.30 9.30-10.00 10.0-10.30 10.30-11.00 11.00-11.30 11.30-12.00 12.00-12.30 12.30-1.30 1.30-2.00 2.00-2.30 2.30-3.00 3.00-3.30

4 ITT/5 ILT CHEM (NMS) REHAT BIO (SAR) SOLAT BAK (ZA)

4 IMTL/5IFT BIO (RA)/ PA (NM) REHAT CHEM (NMS) /ST (RA) SOLAT PHY (SJEA)/EA (RI)

4 IND/5IMT PHY (SJEA) REHAT BAK (ZA) SOLAT PQS (NZ)

4 ABQ/5IKH EA ( RI) REHAT PA (NM) SOLAT PA (NM)




RAB, 29 /12 1 2 3 4 5 6 7 8 9 11 12 13 14 15

8.00-8.30 8.30-9.00 9.00-9.30 9.30-10.00 10.0-10.30 10.30-11.00 11.00-11.30 11.30-12.00 12.00-12.30 12.30-1.30 1.30-2.00 2.00-2.30 2.30-3.00 3.00-3.30

4 ITT/5 ILT PHY (NAK) REHAT BIO (FAS) SOLAT SEJ (MSAR)

4 IMTL/5IFT MT (KB) REHAT SEJ (MSAR) SOLAT PHY (SJEA)/ EA (RI)

4 IND/5IMT BM (HJ) REHAT PA (SSB) SOLAT SEJ(EN)

4 ABQ/5IKH SEJ ( EN) REHAT MT (KB) SOLAT MAT (ZS)

KHA, 30 /12 1 2 3 4 5 6 7 8 9 11 12 13 14 15

8.00-8.30 8.30-9.00 9.00-9.30 9.30-10.00 10.0-10.30 10.30-11.00 11.00-11.30 11.30-12.00 12.00-12.30 12.30-1.30 1.30-2.00 2.00-2.30 2.30-3.00 3.00-3.30

4 ITT/5 ILT CHEM (NMS)//BI (KN) REHAT BM (HJ) SOLAT BIO (FAS)

4 IMTL/5IFT BIO (FAS)/EA (RI) REHAT MT (KB) SOLAT PHY(NAK)/ST (RA)

4 IND/5IMT PHY (SJEA) REHAT SEJ ( EN) SOLAT BI (FM)

4 ABQ/5IKH BM (SS) REHAT EA ( RI) SOLAT MT (KB)

JUM, 31/12 1 2 3 4 5 6 7 8 9 11 12 13 14 15

8.00-8.30 8.30-9.00 9.00-9.30 9.30-10.00 10.0-10.30 10.30-11.00 11.00-11.30 11.30-12.00 12.00-12.30 12.30-1.30 1.30-2.00 2.00-2.30 2.30-3.00 3.00-3.30

4 ITT/5 ILT PQS (NZ) REHAT MAT (ZS) SOLAT





4 IMTL/5IFT BIO (FAS)/ST (RA) REHAT BAK (MHMD) SOLAT

4 IND/5IMT CHEM (MIM ) REHAT PHY (SJEA) SOLAT

4 ABQ/5IKH MT (KB) REHAT SEJ ( EN) SOLAT

22 Nov 2010

3 Comments

salam.

cuti dah mula. ada cadangan program apeape
untuk batch ? *banin la :D

futsal ?

ziarah ziarah ?
event apeape la
qiam ?

sila bagi cadangan oke (:

19 Nov 2010

3 Comments

Untitled-1

21 Oct 2010

0 Comments



alhamdulillah !
Allahuakbar !
mereka semua sudah selamat tiba ke Gaza .
doakan mereka selamat di sana dan selamat
pulang ke tanah air .
ameen .


12 Oct 2010

1 Comments



mukhayyam tingkatan empat 2010♥
tammat .
semoga apa yang kita dapat semasa mukhayyam,
dapat diaplikasikan dalam kehidupan kita bersama :)

takbir !
batchtigabelasssss ?
BEST ! :D

*wajib dengan gaya tahu ! (:

23 Sep 2010

Aktiviti Batch Minggu Ini

0 Comments

Salam .
Semoga Sihat Belaka dengan Bekalan iman dan taQwa .
ameen .
Insya Allah , pada minggu ini akan dihidupkan kembali aktiviti batch kita yang telah lama luput .
Aktiviti batch pada minggu ini seperti biasa .
Futsal di Taman Pulai Utama .
Tepat jam 11.00 pagi ahad ini .
Jika terdapat sebarang masalah , hubungi ana .
marilah kita mengimarahkan program seperti ini .
moga dengan program ini , batch13 dapat bersatu dengan lebih teguh .
ameen .

21 Sep 2010

Aqsa2Gaza

0 Comments







18 Sep 2010

Konvoi Aqsa 2 Gaza

0 Comments


salam.

17 September 2010.

mereka sudah memulakan jihad mereka.
Konvoi Aqsa Syarif baru sahaja berangkat dari Operation Centre Viva Palestina UK di Luton. Mereka akan bergerak ke Dover untuk menaiki feri menyeberangi selat Inggeris ke Calais di France.
mari bersama-sama kita mendoakan keselamatan dan semoga Allah memberikan mereka kekuatan dan semangat yang kuat untuk meneruskan jihad ni. 
ameen









10 Sep 2010

doakan mereka.

0 Comments


salam.
harap dapat mendoakan keselamatan mereka selamat pergi dan pulang dalam
menjalankan tugas dakwah dan jihad .
ameen.

wassalam.

1 Sep 2010

Short Film " Erti Kemerdekaan ? "

0 Comments

26 Aug 2010

0 Comments










"Allah does not charge a soul except [with that within] its capacity. It will have [the consequence of] what [good] it has gained, and it will bear [the consequence of] what [evil] it has earned. "Our Lord, do not impose blame upon us if we have forgotten or erred. Our Lord, and lay not upon us a burden like that which You laid upon those before us. Our Lord, and burden us not with that which we have no ability to bear. And pardon us; and forgive us; and have mercy upon us. You are our protector, so give us victory over the disbelieving people."



assalamualaikum..
ana bukan nk cari salah sape2,bukan nk komen ape2,bukan nk kutuk2 sape2..
cume mungkin kite terlupa. ape y ptot kite buat.tgk balik ayat Allah. Allah dh ckp,dia hanya akan beratkn sesuatu melainkan dgn kesanggupan diri dia sendiri. jadi lepas semua yang terjadi,ana x harap untuk kite serik dan benci pade sape2,tp mungkin ini y Allah nk bg pd kite. sbb Allah tau,kite mampu pikul semua beban tu. ana rase semua ader quran masing2,jd masing2 muhasabah balik,ape y kiter terlupa.



25 Aug 2010

sedikit suntikan sempena 21 0gos.

0 Comments


Assalamualaikum,

Ingin ana kongsikan sebuah nasyeed . Jadi, dengarlah dan ambillah pengajaran.
InsyaAllah nasyeed ni best dan semangat untuk di dengari sebab musicnya rancak!
Tetapi sebelum itu, kalau nak dengar, tunggu lah habis loading dulu, baru best!

Title : Bebas Palestin.
Munsyid : Rabbani, In-Team, Saujan & Nowseeheart.
Album : Kompilasi Gema Palestin.
Song : Nazrey Johani.
Lyrics : Frizdan/Nazrey Johani.





La ilaha illaLlah
Muhammadur RasuluLlah
Hidup mati kerana Allah
Berjuang fi sabiliLlah

Wahai para pejuang maralah ke hadapan
Kerahkanlah tenagamu dan juga fikiran
Korbankanlah hartamu sekalipun jiwa raga
Berjuang membebaskan Palestin yang tercinta

Wahai para pencinta keadilan
Jangan gentar berjuang bersama
Kezaliman yang bermaharajalela
Kita gempur hingga ke hujungnya

Ayuh bersatu demi Palestin
Bersama kita berjuang untuk Palestin
Tak kira walau diancam senjata
Kerana Allah kita mara

Hentikanlah penderitaan dan juga kezaliman
Kembalikanlah keamanan di bumi anbiya'
Berdoa kepada Ilahi
Agar Palestin akan merdeka
Kekal sentosa selamanya


22 Aug 2010

Bersyukurlah...

0 Comments



salam alaykum.
Ramallah-Pemerintah Israel terus melakukan pelanggaranya terhadp hak-hak tawanan Palestina, terutama di bulan Ramadhan ini. Satuan Nahson Zionis yang bertanggung jawab dalam masalah pemindahan tawanan memaksa sejumlah tawanan Palestina untuk menyantap makanan iftar (buka puasa) dengan tangan diikat. Petugas penjaga tawanan menolak membukan ikatan tawanan, saat mereka menyantap makananya.

Salah seorang tawanan menceritakan hal ini kepada pusat kajian tawanan dan HAM Palestina kelmarin. Ia menyatakan, sebanyak 20 tawanan Palestina di penjara Ramallah dipindahkan dari penjara Nagev ke Over. Saat para tawanan itu menunggu kenderaan khusus untuk mengangkut mereka di cuaca panas terik. Di saat waktunya berbuka puasa, tibalah pasukan Nahson ini untuk mengawal para tawanan tersebut. “Kami meminta komandan Nahson untuk membuka ikatan kami, saat kami menyantap makanan buka, sebelum kami naik ke kenderaan tawanan. Namun ia menolak dengan keras dan terjadilan pergaduhan antara tawanan dan tentera Nahson. Akibatnya kami semua diikat saat menyantap makanan ifthar.

Sementara itu, ada sejumlah tawanan yang tidak bisa menyantap makanan secara baik, karena terikat. Lalu kami meminta petugas Nahson untuk membuka ikatan kami. Namun mereka tetap menolak dan memaksa kami untuk segera menghabisi makanan kami.

Disebutkan,pasukan Nahson secara sengaja mengintimidasu tawanan saat memindahkan mereka dari satu penjara ke penjara lain, tanpa memperhatikan kondisi tawanan. Mereka diikat ditengah terik matahari. Para tawanan dimasukan ke dalam ruang tunggu, sebelum mereka diangkut ke tempat yang dituju, mereka dibiarkan di dalam ruangan selama delapan jam berturut-turut. Tidak diberikan kipas apalagi pendingin udara. Padahal mereka berada di tengah padang pasir.

Menurut pusat kajian tawanan, satuan Nahson ini, kerap kali melakukan tindakan-tindakan sadis dan biadab. Mereka mempunyai kewenangan untuk memukuli tawanan bahkan hingga meninggal hanya karena sebab kecil.

cuba bandingkan suasana mereka berpuasa di Palestin dan kita berpuasa di Malaysia...layakkah kita untuk bebaskan Palestina tercinta???




21 Aug 2010

facebook.

0 Comments

salam .

kepada semua ahli batchtigabelas jemput like (:

7 Aug 2010

choral speaking YPJ-OUM

0 Comments


setelah sekian lama mencuba, I finally could upload the video.
so, here is the link

6 Aug 2010

salam ramadhan (:

0 Comments

salam ramadhan from batchtigabelas

1 Aug 2010

kalau taknak baca , jangan baca .

0 Comments


(Ini bukan tulisan ilmiah. Sekadar penyataan pandangan untuk dibincangkan dan diberi kritikan membina. Jika anda membaca dengan minda kritis, terima kasih daun keladi!)

"Ada facebook?" soal saya.

"Takde. Mengarut je lah." balas rakan saya,mudah.

"Ye ke mengarut?" saya soal semula.

"Benda-benda macam tu semua buang masa je. Tak nampak faedah pun. Apasal tanya? ada ke Facebook?" rakan saya hairan.

"Ada."

"Ha?"

Inovasi media, pro dan kontra

Saya pernah terfikir, satu masa dahulu, semasa masyarakat diperkenalkan dengan suratkhabar, antara media terawal (yang layak digelar media) manusia, apa agaknya reaksi masyarakat Islam ketika itu? Apa reaksi para ulama' ketika itu?
Saya yakin pasti ada segolongan yang risau dengan inovasi suratkhabar ini. Takut dijadikan medan fitnah dan penyebaran propaganda dan hasutan yang tak tentu hala. Sememangnya suratkhabar mampu menyediakan ruang untuk perkara-perkara sebegitu.

Tapi lama-kelamaan umat Islam dan ulama', juga gerakan-gerakan dakwah kelihatannya memberi reaksi positif dengan kehadiran suratkhabar. Bahkan sesetengah akhbar di zaman itu merupakan terbitan mereka sendiri.

Dunia kemudiannya diperkenalkan pula dengan media yang lebih berpengaruh, media suara/audio melalui radio. Disusuli tidak lama selepas itu oleh media yang sangat berkuasa, media suara dan visual melalui televisyen. Saya terfikir lagi. Apa pula reaksi umat Islam dan ulama' pada zaman semua media baru ini diperkenalkan?

Manusia mampu mendengar suara-suara lunak wanita penyanyi di radio dan melihat bermacam-macam perkara yang bercampur halal haramnya di televisyen. Tentu sekali ada yang runsing dengan hadirnya inovasi baru ini ketika itu.

Tetapi juga, lama-kelamaan, kelihatannya perkara ini mampu diterima. Malah kita saksikan sendiri tumbuhnya stesen radio Islam dan stesen televisyen Islam di serata dunia. Hatta imam seperti Sheikh Masyari al-Afaasi punya saluran televisyen sendiri.

Perkembangan inovasi media berterusan, malah semakin rancak selepas itu. Manusia menyaksikan kemunculan satu media baru. Satu revolusi media ketika itu. Internet diperkenalkan. Keluasan dan kemampuan internet yang hampir tiada batasan global menghasilkan pelbagai reaksi dari pelbagai golongan. Golongan ulama' dan pendakwah yang prihatin dengan keadaan umat Islam yang pada ketika ini sangat lemah, rata-ratanya menyatakan kerisauan yang amat dan tidak kurang yang cenderung menasihati manusia menjauhinya, demi kebaikan.

Masa berlalu tidak lama dan keadaan nampaknya berubah. Di seluruh dunia maya berselerak laman-laman kendalian orang Islam, termasuk tokoh-tokoh ulama'. Umat Islam menjadi pengguna yang tidak kurang ramainya kepada pelbagai kemudahan internet.

Ini analisa saya. Analisa ringkas sahaja,tanpa sebarang sandaran statistik. Cuma dari perkembangan inovasi media ini, saya perhatikan kebenaran ayat Allah di dalam surah As-Syams :
" Maka kami ilhamkan kepada jiwa (manusia) jalan kejahatan (untuknya) dan jalan ketaqwaan (untuknya) "

Banyak sekali perkara yang Allah berikan pilihan kepada manusia dalam hidup ini. Dan pilihan ini hukumnya ia berpasangan. Jika satu pilihan membawa keburukan, manusia punya satu lagi pilihan yang memberi kebaikan. Dan sebaliknya.

Hemat saya, perkara seperti inovasi dan penggunaan media termasuk dalam hukum ini. Kita ada pilihan untuk menentukan kesudahannya. Kita tidak terikat untuk terus menolaknya mentah-mentah begitu sahaja.
Biasalah, perkara baru sememangnya mengambil masa untuk diterima. Ini juga satu tabiat biasa bagi manusia. Berlalunya masa,manusia mampu merasionalkan kehadiran perkara baru dalam hidup mereka, dan menerimanya sebagai ahli baru hidup mereka.

Facebook inovasi media?

Ramai yang berpandangan bahawa Facebook dan yang seumpamanya (Twitter misalnya) tidak lain tidak bukan hanyalah satu lagi inovasi 'suka-suka' dalam dunia internet. Buktinya, ramai yang menggunakannya untuk tujuan suka-suka semata (itu pilihan mereka,ada yang tahu menggunakannya dengan betul). Ia tidak dianggap inovasi penting seperti laman web, Youtube, dan blog.

Saya pernah menonton satu rancangan bual bicara di salah satu saluran astro. Tetamu jemputannya ialah Prof Abu Hassan dari Fakulti Media Universiti Malaya (akademis yang sering memberi analisa ilmiah dan tidak stereotaip).

Dia menceritakan bagaimana perkembangan fasa-fasa perkembangan internet di dalam masyarakat. Bermula dengan web bersifat sehala, kemudiannya berkembang menjadi medan berbincang (forum), kemudiannya menjadi medan penyataan pendapat peribadi (blog), hingga akhirnya menjadi medan 'live update' dan komunikasi dan jaringan (network) efektif, melalui Facebook dan Twitter. Tambahnya lagi, kehadiran facebook dan twitter ialah sebagai pelengkap, bagi menyudahkan komuniti global di alam siber.
Seolahnya-olahnya, yang saya faham, jika manusia boleh hidup di alam maya, keperluan untuk hidup di alam tersebut sudah cukup (bayangan ini agak menggerunkan bukan?).

Masyarakat maya juga masyarakat manusia

Ini juga apa yang saya fahami melalui bual bicara tersebut.

Kata Prof Abu Hasan, "Masalahnya kini ialah penggunaan dan kehidupan komuniti ini di dalam masyarakat dan rakyat jauh ke depan,sedangkan Kerajaan masih tidak nampak keperluan kewujudannya di situ. Bila masyarakat yang mendahului di dalam komuniti ini, tentulah masyarakat akan dengan caca-marba menggunakannya menurut persepsi mereka dan tidak wujud limitasi. Kerajaan perlu sedar peranan mereka wujud di sini, bagi memandu persepsi masyarakat terhadap penggunaan inovasi media ini dan menjadikannya faktor efektif memacu pentadbiran ke atas masyarakat.
Rata-rata negara maju sememangnya sudah menjadikan medium Twitter sebagai metode 'live update' di dalam pentadbiran mereka."

Tak perlulah saya panjang-panjangkan lagi kata beliau. Sengaja saya petik bukan kerana pandangan ilmiahnya itu. Saya petik untuk menunjukkan hubungkaitnya dengan apa yang terlintas di benak saya.

Jikalau satu masa nanti (mungkin sekarang di tahap permulaan), majoriti manusia bermuamalah dan bersosial melalui inovasi seperti Facebook, adakah tidak mustahil jika di situ juga perlu ada seruan dan nasihat dari Dai dan Murabbi, sebagai 'kuasa pengimbang' (canggih sangat istilah ini?) dan mengisi peluang-peluang baru yang muncul di situ?

Saya bicara begini apabila melihatkan sudah pun ada ramai tokoh-tokoh Dai Islam yang mengambil pendekatan sebegini. Tidak kurang juga gerakan-gerakan dan organisasi Islam di serata dunia. Mereka menjadikannya wadah penyampaian fikrah serta platform membina penggarapan di dalam masyarakat.

Lalu mengapa saya menulis entri ini?

Saya menulis supaya sesiapa sahaja yang faham Islam dan melibatkan diri dengan inovasi Facebook ini (termasuk saya pastinya) mampu duduk di situ dengan 'basiirah' dan kesedaran akan peranan dan wataknya.

Juga saya menulis buat yang mungkin berpandangan perkara sebegini perlu ditolak sahaja tanpa perlu penilaian lagi kerana jelas sangat 'lagho'nya.

Kalaulah betul analogi saya, situasi ini sama seperti yang digambarkan Syeikh Ahmad Ar-Rasyid menerusi tulisannya di dalam buku 'Al-Muntalaq', di dalam tajuk yang menarik iaitu 'Orang baik yang dibinasakan', dan 'Ahli Ibadah yang bermain-main'.

Isi utama di dalam kedua-dua tajuk itu ialah bagaimana seorang yang faham Islam dan berakhlak serta baik ibadahnya,tetapi mengambil posisi selesa dengan mengasingkan diri dari situasi dan hiruk-pikuk masyarakat serta tidak bersikap sabar untuk bergaul dengan manusia demi memberi nasihat dan peringatan.

Bagi saya situasinya sama bagi golongan kedua penulisan ini ditujukan tadi. Keterasingan seorang Muslim yang mampu menasihat dan menyebar kebaikan dalam komuniti maya ini tentunya tidak memberi apa-apa kebaikan pada dirinya, apatah lagi kepada komuniti maya itu yang hilang panduan dan menanti datangnya 'ubat' kepada jiwa mereka yang sakit.

Tanpa menafikan bahawa ianya bukanlah satu yang mandatori. Kerana buat masa ini, di Malaysia, bukanlah semua orang bergantung hidup pada inovasi media ini. Dan juga tanpa menafikan bahawa menceburkan diri ke dalam komuniti ini semestinya sesudah dia sendiri benar-benar faham dan berakhlak betul. Seperti kata saya, di atas 'basiirah' dan kesedaran penuh.

Yang jelas, perkara ini perlu diberi ruang untuk difikirkan.

Kalau anda sudah larat membaca sampai ke sini, saya minat untuk sudahkan dengan kata-kata ini :
' It's not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent, but the most responsive to CHANGE '
(quote credit to Zulalwi Adam)

31 Jul 2010

tahniah lagi (:

4 Comments

tahniah tahniah tahniah dan tahniah !
kepada semua student YPJ.
korang tadi memang superb ! hebat dan hebat sangat !
tahniah atas kejayaan korang semua (:
korang memang terbaik .
terkejut tengok choral speaking korang.
tahniah again.
tahniah smihjb sekali lagi.

29 Jul 2010

doakan mereka .

3 Comments


semoga allah memberikan kejayaan dan kekuatan kepada mereka semua.
ameen.
bertempat di Open University Malaysia.

korang boleeeeeeeeeeeeeeeeh !
batchtigabelas boleh ! (:

25 Jul 2010

Anak Yang Hebat !

0 Comments

salam .

Anak Yang Hebat !


Pada setiap Jumaat, selepas selesai menunaikan solat Jumaat, seorang Imam dan anaknya yang berumur 7 tahun akan berjalan menyusuri jalan di kota itu dan menyebarkan risalah bertajuk “Jalan-jalan Syurga” dan beberapa karya Islamik yang lain.

Pada satu Jumaat yang indah, pada ketika Imam dan anaknya itu hendak keluar seperti biasa meghulurkan risalah-risalah Islam itu, hari itu menjadi amat dingin dan hujan mulai turun.

Anak kecil itu mula membetulkan jubahnya yang masih kering dan panas dan seraya berkata “Ayah! Saya dah bersedia”

Ayahnya terkejut dan berkata “Bersedia untuk apa?”.

“Ayah bukankah ini masanya kita akan keluar menyampaikan risalah Allah”

“Anakku! Bukankah sejuk keadaan di luar tu dan hujan juga agak lebat”

“Ayah bukankah masih ada manusia yang akan masuk neraka walaupun ketika hujan turun”

Ayahnya menambah “Ayah tidak bersedia hendak keluar dalam keadaan cuaca sebegini”

Dengan merintih anaknya merayu “Benarkan saya pergi ayah?”

Ayahnya berasa agak ragu-ragu namun menyerahkan risalah-risalah itu kepada anaknya. “Pergilah nak dan berhati-hatilah. Allah bersama-sama kamu!”

“Terima kasih Ayah”

Dengan wajah bersinar-sinar anaknya itu pergi meredah hujan dan susuk tubuh kecil itu hilang dalam kelebatan hujan itu. Anak kecil itu pun menyerahkan risalah-risalah tersebut kepada sesiapa pun yang dijumpainya. Begitu juga dia akan mengetuk setiap rumah dan memberikan risalah itu kepada penghuninya. Setelah dua jam, hanya tinggal satu saja risalah “Jalan-jalan Syurga” ada pada tangannya. Dia berasakan tanggungjawabnya tidak akan selesai jika masih ada risalah di tangannya.

Dia berpusing-pusing ke sana dan ke mari mencari siapa yang akan diserahkan risalah terakhirnya itu namun gagal. Akhirnya dia ternampak satu rumah yang agak terperosok di jalan itu dan mula mengatur langkah menghampiri rumah itu. Apabila sampai sahaja anak itu di rumah itu, lantas ditekannya loceng rumah itu sekali. Ditunggunya sebentar dan ditekan sekali lagi namun tiada jawapan.

Diketuk pula pintu itu namun sekali lagi tiada jawapan. Ada sesuatu yang memegangnya daripada pergi, mungkin rumah inilah harapannya agar risalah ini diserahkan. Dia mengambil keputusan menekan loceng sekali lagi.

Akhirnya pintu rumah itu dibuka. Berdiri di depan pintu adalah seorang perempuan dalam lingkungan 50an. Mukanya suram dan sedih.

“Nak, apa yang makcik boleh bantu?”

Wajahnya bersinar-sinar seolah-olah malaikat yang turun dari langit.

“Makcik, maaf saya mengganggu, saya hanya ingin menyatakan yang ALLAH amat sayangkan makcik dan sentiasa memelihara makcik. Saya datang ini hanya hendak menyerahkan risalah akhir ini dan makcik adalah orang yang paling bertuah”.

Dia senyum dan tunduk hormat sebelum melangkah pergi.

“Terima kasih nak dan Tuhan akan melindungi kamu” dalam nada yang lembut.

Minggu berikutnya sebelum waktu solat Jumaat bermula, seperti biasa Imam memberikan ceramahnya. Sebelum selesai dia bertanya “Ada sesiapa nak menyatakan sesuatu.”

Tiba-tiba sekujur tubuh bangun dengan perlahan dan berdiri. Dia adalah perempuan separuh umur itu. “Saya rasa tiada sesiapa dalam perhimpunan ini yang kenal saya. Saya tak pernah hadir ke majlis ini walaupun sekali. Untuk pengetahuan anda, sebelum Jumaat minggu lepas saya bukan seorang Muslim. Suami saya meninggal beberapa tahun lepas dan meninggalkan saya keseorangan dalam dunia ini.”

Air mata mulai bergenang di kelopak matanya.

“Pada Jumaat minggu lepas saya mengambil keputusan untuk membunuh diri. Jadi saya ambil kerusi dan tali. Saya letakkan kerusi di atas tangga menghadap anak tangga menuruni. Saya ikat hujung tali di galang atas dan hujung satu lagi diketatkan di leher. Apabila tiba saat saya untuk terjun, tiba-tiba loceng rumah saya berbunyi. Saya tunggu sebentar, pada anggapan saya, siapa pun yang menekan itu akan pergi jika tidak dijawab. Kemudian ia berbunyi lagi. Kemudian saya mendengar ketukan dan loceng ditekan sekali lagi”.

“Saya bertanya sekali lagi. Belum pernah pun ada orang yang tekan loceng ini setelah sekian lama. Lantas saya melonggarkan tali di leher dan terus pergi ke pintu”

“Seumur hidup saya belum pernah saya melihat anak yang comel itu. Senyumannya benar-benar ikhlas dan suaranya seperti malaikat”.

“Makcik, maaf saya mengganggu, saya hanya ingin menyatakan yang ALLAH amat sayangkan makcik dan sentiasa memelihara makcik” itulah kata-kata yang paling indah yang saya dengar”.

“Saya melihatnya pergi kembali menyusuri hujan. Saya kemudian menutup pintu dan terus baca risalah itu setiap muka surat. Akhirnya kerusi dan tali yang hampir-hampir menyentap nyawa saya diletakkan semula ditempat asal mereka. Aku tak perlukan itu lagi”.

“Lihatlah, sekarang saya sudah menjadi seorang yang bahagia, yang menjadi hamba kepada Tuhan yang satu ALLAH. Di belakang risalah terdapat alamat ini dan itulah sebabnya saya di sini hari ini. Jika tidak disebabkan malaikat kecil yang datang pada hari itu tentunya roh saya ini akan berada selama-lamanya di dalam neraka”

Tiada satu pun anak mata di masjid itu yang masih kering. Ramai pula yang berteriak dan bertakbir ALLAHUAKBAR! Imam lantas turun dengan pantas dari mimbar lantas terus memeluk anaknya yang berada di kaki mimbar dan menangis sesungguh-sungguh hatinya. Jumaat ini dikira Jumaat yang paling indah dalam hidupnya.

Tiada anugerah yang amat besar dari apa yang dia ada pada hari ini. Iaitu anugerah yang sekarang berada di dalam pelukannya. Seorang anak yang seumpama malaikat. Biarkanlah air mata itu menitis. Air mata itu anugerah ALLAH kepada makhlukNya yang penyayang…

****Tak pasti samada coretan ini sebuah kisah benar atau tidak cuma terdetik di hati: Ya Allah!! Jadikanlah anak-anakku sehebat kanak-kanak mulia ini, amiiiinnnnn!!