30 May 2009

.selingan.^_^.

0 Comments

Salam.

Jujurnya, kemenangan SMI Al Hidayah pada Kejohanan Interschool Debate UIAM Kategori BM sedikit sebanyak mengundang kejutan dan tanda tanya pada banyak pihak.
Lebih-lebih lagi, laluan SMI Al Hidayah di peringkat genting, menang mara kalah mati bukan lah calang-calang sekolah. Sekolah yang bergelar juara edisi ke-8 ini menundukkan SSP, SMAPK, MRSM TGB dan STAR. Kiranya, kelompok SBP dan MRSM menjadi ‘makanan’ si juara ini lah….
Saya secara peribadi pun agak terkejut dengan kemaraan sekolah persendirian ini sehingga ke peringkat akhir lantaran diangkat sebagai JUARA.
Cuma, ada beberapa perkara yang saya ingin kongsikan kepada semua berkenaan pasukan Johan ini,berdasarkan pemerhatian.

POSITIF
1. Pasukan ini boleh dikatakan sebagai sebuah pasukan bahas yang ’stabil’. Bermakna, ketiga-tiga pembahasnya tidak mempunyai masalah untuk berkata2 dan tiada masalah kelancaran pun.
2. Pasukan ini memiliki seorang pembahas ketiga yang kaya dengan elemen humor. Boleh menceriakan orang dengan lagak gayanya. Ini pun boleh dikatakan satu aset dalam sesebuah pasukan bahas.
3. Pasukan ini tidak mempunyai masalah besar dalam pembukaan konsepnya dan style pembawaannya yang tidak keterlaluan. Pemilihan fakta pun boleh lah dikatakan tidak terlalu mengarut. Kesederhanaan mungkin tema tepat untuk pasukan ini.

KURANG POSITIF
1. Pembawaan pasukan yang kadang-kadang dilihat TERLALU MUDAH sedikit sebanyak boleh mengelirukan penonton terutamanya golongan pendebat. Seolah-olah tidak perlu kekritisan dalam melontarkan pembawaan.
2. Sudahlah pembawaan pasukan terlalu dimudahkan, sokongan Fakta dan Bukti bagi menyokong kes dan penghujahan sangat lah kurang. Jika diamati, banyak keadaan, pasukan ini suka menghurai tetapi tiada bukti menyokong. Ini seperkara lagi yang boleh mengundang kekeliruan pada penonton debat.
3. Benar elemen humor adalah satu aset dan bonus dalam pasukan. Tetapi humor yang keterlaluan sehingga konteks ilmiah dan amanah tugas selaku pembidas tidak dapat dijalankan langsung, adakah satu ilmu yang tepat untuk dicontohi juga ? Keadaan ini akan menyebabkan ramai yang hendak buat kelakar dalam berdebat.

Jadi, untuk adil biar saja saya kemukakan tadi 3 yang positif dan 3 kurang positif.
Maka dalam hal ini, apabila seimbang elemen positif dan negatifnya terpulang pada penilaian juri-juri untuk memilih mana yang berkenan di hati mereka. Tidak salah kerana mereka juga berpengalaman malah lebih berkelayakan.

Saya juga banyak belajar dengan memerhati pasukan ini. Mungkin panel juri sangat ‘impress’ dengan pasukan ini, sekalipun mereka bertemu dengan pasukan-pasukan berpengalaman, mereka tidak gentar malahan pandai bermain sentimen.

Ada pihak yang meminta saya memberi komen tentang perlawanan akhir tempoh hari, saya rasa tidak. cukuplah dengan komentar di atas dapat memberikan gambaran pada semua mengenai Johan Ke-8 2009 ini.

Cuma, ada satu perkara yang perlu kita hayati dan amati …………


Ketika 3 orang pembahasnya sedang berbahas dan berjuang di atas pentas, para penyokongnya di bawah begitu leka dan asyik mengalunkan bacaan Yasin ~

Itulah unik nya mereka….. benar kerana ini juga lah satu kekuatan yang tidak boleh dinafikan !


Hidayah nama sekolah mereka.
Allah memberikan mereka petunjuk dan rezeki.
Tidak hairan lah, panel juri sentiasa terang hati menilai mereka.
Itulah dia…… kerana Hidayah Nya ~


TAHNIAH DAN SELAMAT MAJU JAYA DUNIA DEBAT !!!!


di copy dari pemerhati setia ;http://penamaya.wordpress.com/2009/05/03/uia09-kerana-hidayah-nya/

24 May 2009

0 Comments

Assalamualaikum wbt.....Saudara saudaraku semua.

Tanda-tanda dunia di penghujung nyawa...

1) Penaklukan Baitulmuqaddis.

Dari Auf b. Malik r.a. katanya,Rasulullah s.a.w telah
bersabda:

'Aku menghitung 6 perkara menjelang hari kiamat.'Baginda menyebutkan salah 1 diantaranya, iaitu penaklukan Baitulmuqaddis.'
- Sahih Bukhari

~ dah jadi dah...

2) Zina bermaharajalela.


'Dan tinggallah manusia2 yang buruk, yang seenaknya
melakukan
persetubuhan seperti himar (keldai). Maka pada zaman mereka
inilah kiamat akan datang.'- Sahih Muslim

~ dah nampak dah...

3) Bermaharajalela alat muzik.


'Pada akhir zaman akan terjadi tanah runtuh, rusuhan &
perubahan muka'. Adayang bertanya kepada Rasulullah;
'Wahai Rasulullah bila hal ini terjadi?'Baginda menjawab: 'Apabila telah bermaharajalela bunyian(muzik) & penyanyi?
wanita'- Ibnu Majah

~ Mentor , Malaysian Idol, Akademi Fantasia,
Anugerah Muzik.......... ( TEMPAT ORANG MELAYU KITA BERKUMPUL DENGAN MENYAHUT SERUAN SYAITAN )



4) Menghias masjid & membanggakannya.


'Di antara tanda2 telah dekatnya kiamat ialah manusia
bermegahan dalam mendirikan masjid'- Riwayat Nasai.



5) Munculnya kekejian, memutuskan kerabat &
hubungan dengan tetangga tidak baik.


'Tidak akan datang kiamat sehingga banyak
perbuatan & perkataan keji, memutuskan hubungan silaturahim & sikap yang buruk dalam
tetangga.'- Riwayat Ahmad dan Hakim.

~ ada anak tak mengaku ada mak/bapak pasal malu.......




6) Ramai orang soleh meninggal dunia.


'Tidak akan datang hari kiamat sehingga Allah mengambil
orang2 yang baik& ahli agama di muka bumi, maka tiada yang
tinggal padanya kecuali orang2 yang hina & buruk yang tidak mengetahui yang makruf dan tidak mengingkari kemungkaran'- Riwayat Ahmad

~ boleh kira berapa jer para ulama'yg tinggal...

7) Orang yang hina mendapat kedudukan terhormat.


'Di antara tanda semakin dekatnya kiamat ialah dunia akan
dikuasai oleh Luka'bin Luka'(orang yang bodoh & hina).
Maka orang yang paling baik ketika itu ialah orang yang
beriman yang diapit oleh 2 orang mulia'- Riwayat Thabrani

~ George Bush, Ariel
Sharon & kat Malaysia pun ada....



8) Mengucapkan salam kepada orang yang
dikenalnya sahaja.


'Sesungguhnya di antara tanda2 telah dekatnya hari kiamat
ialah manusia tidak mahu mengucapkan salam kepada orang
lain kecuali yang dikenalnya saja.'- Riwayat Ahmad

~ jiran sesama islam pun tak bertegur sapa...sebab darjat, kekayaan dan warna kulit ( bangsa ).

9) Banyak wanita yang berpakaian tetapi
hakikatnya telanjang.


Diriwayatkan dari Abu Hurairah r.a. 'Di antara anda? telah
hari kiamat ialah akan muncul pakaian? wanita & apabila
mereka memakainya keadaannya seperti telanjang'.

~ fesyen zaman skarang. Pakai tudung tetapi seluar mcm nak jatuh dan baju ketat menampakkan susuk badan.


10) Bulan sabit kelihatan besar.


'Di antara tanda2 telah dekatnya hari kiamat ialah
menggelembung(membesarnya) bulan sabit.'- Riwayat Thabrani

~ tak caya gi tengok...


11) Banyak dusta & tidak tepat dalam menyampaikan berita.

'Pada akhir zaman akan muncul pembohong2 besar yang datang kepadamu
dengan membawa berita2 yang belum pernah kamu dengar & belum pernah
didengar oleh bapa2 kamu sebelumnya, kerana itu jauhkanlah dirimu dari mereka agar mereka tidak menyesatkanmu & memfitnahmu'- Sahih Muslim

~ Siaran TV kerajaan dan swasta, akhbar2 harian & majalah? yg popular skarang nie......


12)Banyak saksi palsu & menyimpan kesaksian yang benar.


'Sesungguhnya sebelum datang nya hari kiamat akan banyak
kesaksian
palsu & disembunyikan kesaksian yang benar.'-Riwayat Ahmad

~ tengok kes peperangan Iraq ...

13) Negara Arab menjadi padang rumput & sungai.


'Tidak akan datang hari kiamat sehingga negeri Arab kembali menjadi padangrumput & sungai?'- Sahih Muslim

~ Dubai dah turun salji... Mina dah kene banjir.......


17 May 2009

0 Comments

Askm. Ni merupakan post pertama ana..so bace n amik pengajaran yg sptutnye..

Pemuda
:Anda siapa Dan apakah bisa menjawab
pertanyaan-pertanya an saya?

Kiyai :Saya hamba Allah dan dengan izin-Nya saya
akan menjawab pertanyaan anda.

Pemuda
:Anda yakin? Sedangkan Profesor dan ramai
orang yang pintar tidak mampu menjawab pertanyaan saya.

Kiyai :Saya akan mencuba sejauh kemampuan saya.


Pemuda
:Saya ada 3 pertanyaan:-

1.Kalau memang Tuhan itu ada,tunjukan wujud tuhan
kepada saya
2.Apakah yang dinamakan takdir
3.Kalau syaitan diciptakan dari api kenapa dimasukan
ke neraka yang dibuat dari api, tentu tidak menyakitkan buat syaitan.
Sebab merekamemiliki unsur yang sama. Apakah Tuhan tidak pernah
berfikir sejauhitu?


Tiba-tiba Kiyai tersebut menampar pipi pemuda tadi


dengan keras.

Pemuda
(sambil menahan sakit) :Kenapa anda marah
kepada saya?

Kiyai :Saya tidak marah...Tamparan itu adalah
jawaban saya atas 3 pertanyaan yang anda ajukan kepada saya.

Pemuda
:Saya sungguh-sungguh tidak mengerti.

Kiyai :Bagaimana rasanya tamparan saya?

Pemuda
:Tentu saja saya merasakan sakit.

Kiyai :Jadi anda percaya bahawa sakit itu ada?

Pemuda
:Ya!

Kiyai :Tunjukan pada saya wujud sakit itu!

Pemuda
:Saya tidak boleh.

Kiyai :Itulah jawaban pertanyaan pertama...kita
semua merasakan kewujudan Tuhan tanpa mampu melihat wujudnya.

Kiyai :Apakah tadi malam anda bermimpi akan ditampar oleh saya?

Pemuda
: Tidak.


Kiyai : Apakah pernah terfikir oleh anda akan
menerima tamparan dari saya hari ini?

Pemuda
: Tidak.

Kiyai : Itulah yang dinamakan takdir.

Kiyai : Terbuat dari apa tangan yang saya gunakan
untuk menampar anda?

Pemuda
: Kulit.

Kiyai : Terbuat dari apa pipi anda?

Pemuda
: Kulit.

Kiyai : Bagaimana rasanya tamparan saya?

Pemuda
: Sakit.

Kiyai : Walaupun syaitan dijadikan dari api dan
neraka juga terbuat dari api, jika Tuhan menghendaki maka
neraka akan menjadi tempat yang menyakitkan untuk syaitan.


16 May 2009

.studython.kenangan bersame.

0 Comments

video
loading bg habis dulu.baru play.itu yg best tuh!:D

15 May 2009

.kad.tolong ana!.

0 Comments




salam.kad hari guru sudah cyap.skunk tga pning pkir na print cmner.sesape yg na tlg printkn bgtw ana ye!.urgent.tlg ye.ws.

14 May 2009

.studython.edisi 1.

1 Comments



10 May 2009

MARUAH SEORANG WANITA

0 Comments


cuba kita renungkan, sebuah pengibaratan.dimana ada dua gelang, satu diletak diatas di atas meja,dipamerkan dikhalayak ramai boleh dibelek-belek,dipegang-pegang oleh para pengunjung.satu lagi gelang yang dititip dengan berlian yang berkilau dan dibalut dengan kertas khas,diletakkan di dalam sebuah kotak yang istimewa dan kotak tersebut diletak dalam cermin untuk tayangan ramai.yang mana satukah anda akan pilih.yang sudah dilihat dipegang-pegang diraba-raba oleh ramai orang ataupun yang tersedia khas dalam sebuah kotak khas dan tidak pernah disentuh oleh sesiapa pun.begitulah pengibaratan seorang insan yang telah dimuliakan di sisi islam.dialah sang HAWA.

begitulah pengibaratan yang ana bawakan untuk anda renungkan.tika mana perkara ini sangat perlu ditekankan kerna keadaan yang memaksa.dan hanya inilah cara yang paling tepat untuk seorang insan seperti ana lakukan.wanita ataupun hawa, kerna mereka sang ADAM boleh terjatuh kedalam perangkap duniawi,kerna mereka jugalah si ADAM boleh terpesona dengan keindahan ukhrawi.

Wanita ketika zaman jahiliyyah dahulu kala sangat dibenci.entah kenapa salah mereka sehingga mereka dibenci.Dan ketika turunnya islam,yang telah menaikkan darjat seorang wanita dan memuliakan mereka.dan sejak itu wanita telah dilayan dengan baik.mereka boleh menerima pendidikan sama seperti kaum lelaki,mereka boleh berkerja sama seperti kaum lelaki.dan memang benar sang HAWA itu mulia di sisi islam.syurga juga terletak di bawah kaki sang wanita.para ibu juga lebih diutamakan dari para ayah seperti lagu "my mother".begitu istimewanya seorang wanita.

tetapi realiti kini telah berlainan.Wanita dengan rela hatinya,tanpa segan silu,dengan hati terbuka,dengan rasa gembira dan suka suki mencampakkan diri mereka ke dalam jurang kemaksiatan.walaupun mereka telah dimuliakan oleh islam itu sendiri,mereka lebih sanggup menjadi hamba kepada lelaki.mereka lebih sanggup jadi sebab utama runtuhnya iman seorng pemuda.dan setengah mereka bangga dengan mempunyai tuan lelaki atau perkataan yang lebih mereka gemar katakan teman lelaki sedangkan meraka hanya menjadi hamba pada lelaki tersebut.adakah mereka berfikir.tidakkah itu telah menjatuhkan darjatnya ataupun maruahnya.

dan lebih menyedihkan lagi ketika mana seorang wanita yang mendapat tarbiah di dalam kehidupannya tergolong dalam wanita yang ingin meruntukan maruahnya, mereka sanggup menaikkan suaranya dalam suasana yang tertentu untuk menarik perhatian sang ADAM.dan melihatkan keadaan ini, ana telah menambah pengibaratan perenggan diatas sekali, dimana gelang yang ketiga juga dibalut dengan kertas khas dan diletakkan dalam sebuah kotak.tetapi malangnya gelang tersebut ciplak tidak original dan juga gelang yang dicelup.dan ana tahu bahawa fitrah wanita memang suka untuk menarik perhatian seperti murabbi ana sendiri katakan.tetapi anda adalah bermaruah.janganlah anda menggadaikan maruah anda demi untuk menarik perhatian hanya seorang lelaki.

dan sebelum ana akhiri coretan ana yang tak seberapa ini.ingin ana selitkan sebuah hadis yang ana pernah dengar dan baca "wanita itu tiang negara, bila baik wanita baiklah negara, dan bila jahat wanita runtuhlah negara" dan anda mungkin menyebabkan kebangkitan itu lambat.akhir sekali, ana ingin meminta maaf andai terdapat dalam kelemahan kerna ana bukanlah seorang yang maksum dan ana melakukan kesilapan.bahkan ana hanyalah seorang manusia yang dicipta lemah tanpa kudratNYA.semoga yang baik dapat disemat dalam hati dan yang buruk dan lemah dapat dimaafkan.

pst..... ana x tujukan pade mane2 individu... tapi pade suma ya!

5 May 2009

.warna-warni.

0 Comments



4 May 2009

HIGH IMPACt

0 Comments

" MANUSIA, SYAITAN, SIAPA MENANG? "

TARIKH : 9 MEI 2009
MASA : 8.00am- 2.00pm
TEMPAT : PUSAT ISLAM, JB
PENCERAMAH :

1.Ustaz Rifqi Myiddin

2.Ustazah Fazidah binti Mohd Yusof

3.Ustaz Abdul Rahim Sahalan


ARTIS JEMPUTAN : MIRWANA

ANJURAN
:
  1. ROAD2JAWA3 (R2J3)
  2. PIBG Sekolah Menengah Islam Hidayah(SMIH)
  3. ALUMNI SMIH (PALS)

Tiada Bayaran Dikenakan !!!

Marilah kita bersama-sama menjayakan program ini......
Bagaimana?? Ingin tahu apa yg menarik??
mari kita penuhkan dewan dan ajak orang lain turut bersama

1 May 2009

IIUM 8th Interschool

1 Comments

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum w.b.t

Ana rasa agak wajar untuk dikongsikan dengan semua tentang segala yang kami 16 orang pendebat SMIH dapat dari pengalaman berkampung 6 hari 5 malam di IIUM.

Macam ni format pertandingan:
1stly: 6 round pleminary yang semua team akan sertai.
lepas tu, round knock-out/kalah mati/menang mara yang dishort-listkan 32 pasukan terbaik.
Double-Octo - 32 pasukan
Octo-Finals - 16 pasukan
Quarter Finals - 8 pasukan
Semi Finals - 4 pasukan
Finals - 2 pasukan

Results:
BM Team A - Menang 5/6 round awal. mara ke Double-Octo.
BM Team B - Menang 5/6 round awal. Mara sampai ke Grand Finals.

applause untuk pendebat BM kerana mereka menumpaskan bukan calang-calang sekolah tapi sekolah ternama seperti RMC/MTD, KISAS, SSP, SMAP Kajang [Juara tahun lalu], MRSM TGB dll.

BI Team A - Menang 3/6 round awal. Mendapat ranking 50 teratas diantara 116 pasukan.
BI Team B - Menang 4/6 round awal. Mara sehingga ke Grand Finals.

Alhamdulillah. Segalanya dengan Izin ALLAH.

Dari Point Of View sekolah kita, yang menyokong kita secara langsung, yang memberi sokongan, galakan, bantuan, dan sama-sama berdoa' secara langsung, adalah sekolah-sekolah seangkatan. KISAS, MAAHAD HAMIDIAH, AL-AMIN, IIS dsb. Tapi ada juga sekolah yang sekali-sekali menegur dan menyampaikan "Good luck" mereka. Di sana, sekolah-sekolah ini macam satu keluarga. Kita ada keluarga entourage kita sendiri dan ditambah dengan sekolah-sekolah lain. Dan bila ditakdirkan kita berjumpa KISAS, secara personal, team KISAS dan juga team kita patah semangat sekejap. Ana sendiri dengar kawan dari KISAS cakap "I don't wanna beat them" tapi macam tu lah adat pertandingan, lepas Coach kita, Ustazah Kamaliah dan semua memberi sokongan, kita tetap bersemuka dan ditakdirkan kita menang.

Tahap kebergantungan kepada ALLAH sangat2 diuji. Team BI yang mendapat ranking lebih rendah dari TKC [ranking 3] ditakdirkan berlawan dalam Double-Octo. Serious, mase dalam lebih kurang 1 jam+ sebelum mula, confidence kami diuji. kami pasrah dan bergantung kepada ALLAH sahaja. Dikuatkan dengan entourage memberi sokongan dan kata-kata akhir. Akhirnya dengan pertolongan ALLAH, team SMIH menang dengan juri 3-0. Alhamdulillah. Kita mengambil tempat ranking mereka [3] dari top32.

Sikap kita juga diuji. Selepas menang, nak menyombong atau terus merendah diri. Kita tak nak jadi sebahagian yang apabila menang, tidak menegur pasukan lain. Jadi kita diuji. Selepas tu, bersyukur atau tidak? Apa perasaan pertama lepas diumumkan kemenangan? Bangga? Bersyukur? Seringkali Ustazah Kamaliah yang terpaksa mengingatkan agar bersyukur. Alhamdulillah.

Semangat untuk terus berjuang juga diuji. Sewaktu Semi-Finals Team BI, kita melawan sekolah yang performance mereka agak hebat. Kita berhujah macam ni, mereka berhujah macam tu, selepas debate, silap kami masa tu, kami hampir putus asa. tanyalah mana-mana yang melihat debat round itu. pengajaran: Jangan Berhenti Berharap Kepada Allah. Judge pergi ke depan: mengumumkan. "It was a split desicion, 3-2, the win goes to... S.M.I Hidayah!!" Nak tau apa perasaan? semua tak percaya. Kita pun mara ke Finals.

Kerja sepasukan juga dilihat. Tak ramai yang tahu pasal ni. Team SMIH semua terlibat. Yang ada di IIUM, yang di sekolah, yang datang melihat, SEMUA. Team kita dapat sokongan+Doa' dari jauh selatan, dari JOHOR. Dari guru-guru. Team B dapat sokongan Team A. [applause]. Sokongan alumni. Alumni ada yang ponteng kelas, ada yang dah balik, datang balik. Ada yang tiba2 muncul. Bagi ana, Kejayaan Debat ialah kejayaan Semua.

Jadi akhir sekali,
terima kasih untuk semua. Guru-guru. Alumni. Pihak Sekolah. Thanks 4 the unexpected celebration that night.

Kalau nak dengar pasal lain-lain tu, pergi ke blog de'pikir. debatsmih.blogspot.com

And belilah Berita Harian hari ni. 1 Mei. Page 14.

.Wallahua'lam.
.motion goes to SMI Hidayah.