23 Aug 2008

Epal dan Kita

1 Comments

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum w.b.t


Kdg2 kite kene bwk diri kite berfikir.
Cerite ni maybe macam diambil ringan & x bermakne, tapi kalau dapat fikir ape yg disebalik kisah ni, banyak perkare yg dpt diambil..

Mcmane perumpaan sebiji epal boleh disamekan dgn diri kite..??

Sebuah cerite drpd mentor ana, ustz.Muhaini, sesape yg same KP, maybe tau kot.

Sebiji epal yang cntik, yg tak ade cacat pada luaran ditayang oleh penjual epal, dan semua org yang lalu memegang dan memuja epal tu. Banyak orang yang singgah untuk melihat epal yg nampak mcm sedap.

Tapi epal tu sgt susah untuk dijual.

Mereka yg singgah, yang membelek epal tu, semua pilih untuk minta epal yang belum disentuh, yang berbalut lagi. Selepas pasti epal tu xpernah dilihat atau di pegang oleh sesiapa, barulah dibeli epal itu.

Kenape?

Kenape orang tetap nak epal yang segar, yang berbalut. Sedangkan semua epal itu same rasenye. Yang ditayang tidak kurang pun rase epalnye.

Macam tu lah manusia.

Yang ditayang itu memang cantik, tak dapat dinafikan, semua orang terpikat.

Yang dibelek tu memang nampak luaran sempurna.

Tapi semua orang tau yang epal yang berbalut lebih terjaga dan elok.

Yang ditayang mungkin telah jatuh dan rosak dalamnye. Mungkin telah dibeli oleh seseorang kmdian ditukar dengan yang disimpan didalam.

Dan ramai yang telah menyentuhnya.


Semua orang yakin yang epal didalam cantik luaran dan dalamannye.
Semua orang memilih epal yang disimpan dan dijaga!

Dapat relevennya?

1. Yang terjaga dan disimpan lebih dikehendaki daripada yang telah hilang pelindungnya.

2. Semua manusia cantik, semua orang tau yang semua orang cantik. Yang ditayang atau pun yang disimpan. Maybe yang disimpan lebih cantik?

3. Yang ditayang mungkin telah pasti rasanya manis, sbb telah diberitahu dengan jelas oleh penjual, tapi tak mustahil yang disimpan; yang sama cantiknye; menyimpan pelbagai rahsia tntg rasenye. mungkin lebih sedap. hanye org yg memilihnye yg tahu rasenye. Yang memilih yang tersimpan mesti org yg bijaksane kan?

4. Hanya manusia tertentu yang akan memilih epal didalam. Manusia yang tidak mudah terpedaya. Manusia yang kurang bijak dan terpedaya akan memilih epal diluar. Tapi tak guarantee epal diluar ada pembeli.

_____________________________________________________________________________________

Em, sbnrnye cerite ni utk kaum hawa; epal = wanita, tapi boleh jugak ambil perspektif umum.
Kite sumer boleh berfikir, jd ana xnak tambah bnde2 lain.


p/s: kalau tadi maen skrol je ke bwh skip, post ni, ana rase korang patut skrol balik ke atas utk bace.

p/s: just sharing, peringatan termasuk utk diri sendiri. dalam byk2 cerite yg pernah ana dgr, cerite ni yang paling byk pengajaran..

Wassalam.

1 suara[²]:

hambe allah 23 August 2008 at 23:47

*clap..clap..*