17 May 2008

mari kita renungkan bersama...

15 Comments

Assalamualaikum..
ana mulakan post ana kali ini dengan Bismillah agr tidak menyakiti hati sesiapa..
jika sebelum ini hanya mampu berdiam diri melihat manusia di sekeliling ana menyalahkan sesama sendiri...kini ana mengambil langkah untuk bersuara...
Kenapa ader yg mempertikaikan..."knaper ltak gamba ana x mintak izin..?"..
ana paham..setiap org ader pendirian masing2..jd kalo rs x suker...cber ckp elok2..x yah la nak kutuk2...tp biarlah cara kita ckp tu dgn cara yang berhikmah dan boleh diterima org lain...mcm ana..ader satu gamba ana yg agak kurang sopan pernah diletak...and then ana mintak elok2 ngan org yg ltak gamba tu supaya delete...Alhamdulillah...org tu terima...bkn ana nak ckp ana nie baek..tp org len pown mcm kiter jgak...kiter sumer nak org len berlembut ngan kita kan..?so..kiter pown kner la berlembut ngan org len..(tp ader batasnyer2..)cber jd seorang yg Open Minded...kadang2 ana terpike..ana nie generation 13 skola mner ek..?Skolah menengah ISLAM HIDAYAH ker..?kalo mcm gitu..knaper pemikiran x mencerminkan seorang yg mengamalkan Islam..?takkan psl gamba tu pown nak bising..?
Cube kita renungkan balik...sampai bile kite nak jd mcm gini..?smpi f5..?nak jd mcm org yg tak pandai nak gnekan otak..Tolong la ...Aper perasaan kita kalo segala pengorbanan..kita di hina..di maki org sesuka hati jerk..??of course sakit hati nie...so kalo kiter x nak bende nie jd mcm gitu...knaper mst kiter bwat kat org lain..?
Knaper mst nak kutuk2 org...dpn2 public..?Saper yg kutuk2 tu...mmg dasar PENAKUT...!!!!!!!!!!!!!!....kutuk blakang2...knaper tak tampilkan diri..ckp nmer...face to face,..?knaper mst gne nickname tuk kutuk2..?knaper tak ckp jer trus terang..?
Peringatan terakhir...SESIAPA YANG MAHU BLOG G13 DI'DELETE'..JUMPA ANA...ANA NAK SEBAB2 YANG MUNASABAH..KNAPER MESTI DELETE...face to face la kalo berani...ana sanggup..x kysahlah kalo ana raja ker..anak menteri...ker..
jumper ar....selame nie ckp blakang..skang tampilkan diri..
kalo x ader org yg tampilkan diri..jumpe ana..knaper mst blog di dibuang...nmpk sgt org tu hati dia dipenuhi hasad dengki...bawak2la...bertaubat...
Ana menyusun sepuluh jari sekiranya..apa yg ana tulis di atas...agak menyakitkan..tp ana bwat semua nie sbb ana..g13...ana tak nak g13 jd mcm gini..selama2nya...
Assalamualaikum..
p/s:kpd sesiapa yg prihatin..tlg komen aper yg ana tulis kat ats nie...
maaflah..kalo ader perkataan yg ntah paper merapu..

15 suara[²]:

Anonymous 17 May 2008 at 22:30

salam..
salam utk tidk mnyakiti spe2..
ana nk ckp skit lar..sume rilek dlu..
walaupon ana bkn bdk debat kat smih..
tetpi..ana bley tau fakta ape yg bnt niy tulis adela...SALAH..
ape kaitan kene mintak izin letak gmaba..dngn..mintak izin kutok atau mngupat orng drpd Allah..emm...let me think..
mmng mengelirukn...tetapi sbnrnye..contoh tuh mmng salah..x bley di gne pakai..
kalu fakta niy dignakn utk bedakwah..orng bkn islam pon akan tahu kelemahan islam..
contoh niy ibarat kite kne mintak izin drpd tuhan sbelom melakukan kejahatan..adkah kite mahu tuhan menjawabnye?..dngn mnurunkn bala yg dahsyat..mahu?..
so..tolong jngn maen2 dngn bende niy..
dunie dh hampir kiamat..
jdi..kajilah dhulu..bru luahkn..

semue manusia mesti mempunyai kelemahan...dn jike die mngtahui kelmahnnye..perbaikilah..insyaallah..
selamat..

salam

Anonymous 17 May 2008 at 22:33

tmbahn..maksod open minded bkn sng utk dibicarekn..pelu bnyk membace ok..

teruskn usaha..

saya 17 May 2008 at 23:22

sebenarnya,
benda ni perkara kecik aje..
yang peliknya,
knape mesti perbesarkan?
stakat letak gmba tu,
bende remeh je..
bile letak gamba, marah sbb tak mintak izin..
bile xletak gamba, nnti kate rase terpinggir pulak..
haish~macam2!

kite ade banyak lagi keje nak buat..
contohnye, ulangkaji..
nak pekse nie..
xyahlah pikir bende2 macam nie..
buang mase je..

sekian,
buang yang keruh ambil yang jernih..

batch11 18 May 2008 at 01:38

bismillah.

adik-adik..

oklah remeh tapi kalau dibiarkan jadi besar.. pelan-pelan kita tangok.

sebenarnya sangat tak salah nak letak gambar...

tak salah pun cuma bagi sesetengah pihak dia rasa tak wajar untuk meletakkan gambar secar ameluas dalam internet.

kerana apa? sebab sikit pun boleh merintis fitnah. sikit je pun boleh. kan masa cyber talk mas apro-air kan dah ckp.. jgn letak gambar.... sbb bahaya... abahaya sbb? kalau dah dengar talk tu mesti tahu sebabnyakan?

jadinya.. hmm..
ana cadangkan.. jangan delete blog ini. jangan. ini wasilah untuk antum terus mu'amalah dengankata-kata. jangan dan jangan delete blog antum.
kemudiannya, antum boleh buat peraturan macam blog batch kami, kami tak benarkan siapa2 banin atau banin untuk letakkan gambar melainkan gambar tu ramai sangat orang dalamnya...

memang ken aramai sgt baru bole letak gambar ada orang.. kalau takat 2,3 org memang kena kritik.. tapi kami terima sbb tahu kenapa kena buat mcm tu..

so, adik-adik..
perkara yang remeh sebenarnya hanya perlukan penyelesaian yang simple.
maaf dan memaafkan kemudian musyawarah..

^____^

moga sukses batch 12!

-batch11-

batch11 18 May 2008 at 01:39

masih menanti berita mabit form 2...

^____^ maaf. tertaip batch 12..

"batch13 merintis kemungkinan SMIH!"

muhammad zulfadhli 18 May 2008 at 08:42

mm... insya allah .. ana sdng usahakan... thnxs b11 aka kakak yg mmbri tgurn yg mmbina kpd ana..

+batumulia+ 18 May 2008 at 22:27

bhikmah dlm mlauhkn...syg sume...jgn gado2...

M A-M 19 May 2008 at 12:51

salam, buat penulis,buat warga gen 13,dan buat seluruh dunia yg membaca..

antum rse perlu ke bergadoh pasal gambar?knp? sebab bile rse gambar kite ditayangkan dlm keadaan posing akan menyebabkan org lain buat kesimpulan yg kite ni itu dan ini?? atau takut senior2 berfkran bahawa kite ni hipokrit? depan baik,tapi belakang tidak??

satu persoalan yg ana pelik sbb tak de sape nak mengutarakan pendpt tntg illegal couple?? suka banin 2,banat 2.. seminggu lps tu nampak yg lain suka yg tu pulak... kenapa perkara sebegini tdk diatasi? gambar juga yg harus diprkatakan?

antum,
masalah mcm ni dlm batch kite ni lg penting dr bergosip tntg gambar..
mmg adakalanya kite geram sbb letak gambar tanpa izin, tapi bukankah islam mengajar supaya berkatalah dgn baik..

ana bkan nak masukkan perkara lain dlm coment utk post kali ni, tapi selagi tak tegur, sedarkah kita akan kemungkaran yg kite lakukan lebih besar dari nilai sekeping gambar???

*maaf bagi siapa yg terasa. wssalam..

Dalila 19 May 2008 at 16:25

salam..
sejujurnye..ana xtau knape org perbesarkan hal ni [xtau pun org kecoh..]kalo pikir balik, maybe org [banat maybe] xsuke sbb, BANIN yg letak.. slalunye kalo banat yg buat, banin okay je..diorang agak open-minded and kalo xske, diorang bgtau tapi [bdsrkan pngalaman ana], banat akan ckp, "diorang [banin] bukan nak buat ape2 just nak complain je.." btul x? [tapi last2 kls tuh jd xde kerjasame..]

so cube selesaikan dgn bbincang.. kalo nak timbulkan masalah utk kbaikan diri sndiri je, pikir 2 kali, nie blog batch, xbole selfish..

nie pandangan ana seorang smate-mate n kalo terase, sori ar..

wassalam..

ka8ersz701 19 May 2008 at 16:45

ana pon setuju ape yg di 'commment' oleh dalila, batch11, m-a-m, +batumulis+ or sng kte sume lah.. tpi ade jgak yg slh.. klo nk lk gmba tu bley.. tpi jgn pilih gmba yg lek lok cket, jgn ltk gmba yg posing gler2.. nnt bnn @ bnt ni bley pause n tgk gmba org yg die minat uh lelamer (berdsrkn pengalaman ana[jujur nie] thehe terkntoi plak ) ok pilih gmba yg baeq2 cket.. p2 ptutnye minx endpt sume patut x buat video batch13 nie.. klo ade org setuju ltk lah gmba die klo yg xsetuju FINE!! xyah ler ltk gmba die.. tpi nnt jgn jeles plak ler .. ppe r majulah batch13!! fikerlah scare positif.. ana menasihati diri ana n org len jgak.. chaiyok batch13.. !!

ka8ersz701 19 May 2008 at 17:00

bkn jgn tpi cber..

Anonymous 19 May 2008 at 23:18

hurm..tp aper yg ana tgk...bdk2 g13nie sumer tak berfikiran terbuka sgt..sumer nak slhkan org len.sumer nak ikt diri sendiri jerk..

Anonymous 20 May 2008 at 20:06

NYE!!!