15 Feb 2008

Ujian dah dekat lah~

0 Comments

Assalamu'alaykum!

Ujian dah dekat sangat ni. Dah prepare ke kite? Jiwa, mental dan fizikal? Kalau belum baek pergi prepare sekarang. Takut nanti dekat nak ujian tulah baru nak prepare segalenye.


Ape nak buat bile peperiksaan semakin hampir?

-Sediakan hati dan fikiran serta jasad.
-Persediaan secukupnya umpama itulah peperiksaan dalam menghadapi kematian. [?]
-Peralatan menulis, mengira dan menjawab mesti ade secukupnye.
-Saling bermaaf-maafan antare kawan, guru dan ibubape. [paling penting!]
-Minta restu guru yang mengajar, minta restu ibu ayah yang menjage kite, minta kawan do'akan kejayaan kite semua.
-Hilangkan segala jenis hijab yang halang ilmu itu dari sampai kepade kite.


Kenape mesti bersedia bile ujian tiba?

-Kalau tak bersedia, dapat jawab dengan baik dan sangat baik ke? Kitekan manusia. Walau sepandai mane pun, kite tetap kene bersedia sebab kesalahan dan kesilapan itu pasti ade. Untuk me-minima-kan kesilapan tu, kenelah bersediakan? Herm.

-Persediaan yang cukup tidak akan mewujudkan suasane kelam-kabut. Bile tak sedia, kite akan kelam kabut. Bile kelam kabut, kite gelabah. Bile gelabah, nak jawab pun susah, betul tak? Mesti betulkan.

-Persediaan me-relax-kan kite. Bile dah sedia, kite lebih tenang. Suasana tak jadi tegang. Kite pun seronok nak jawab. Bile jawab dengan relaks, kite siap cepat. Bile siap cepat, kite dapat semak berkali-kali. Macam ni, dapat meminimakan kesilapan yang dilakukan. Contohnye, careless mistake. Bile semak thousands times. Kite dapat kesan careless mistake. Markah pun tak buang macam tu je. Sayang markahkan? Hehehe.


Ape kesan tak bersedia?

[Dah banyak kesan ana tulis dekat atas. Tapi ana ulang je,]

-Susah nak jawab dalam ujian. Markah dalam ujian pun berkurang. Gred pun menurun. Hati jadi tension. Akhirnye, sendiri yang tak puas hati.

-Fikiran serabut. Keliru. Easily get distracted. <-- Bende-bende ni memang menyusahkan time ujian atau peperiksaan. Ini akibat tak bersedia mentally. -Kelam-kabut. Suasana tegang. Due bende nih saling berkait. [kat atas ade tulis.] So, bacelah buku untuk tak jadi kelam-kabut and suasana tegang. Ape yang tak boleh buat atau kurangkan bile peperiksaan atau ujian? -Meniru. Ini sudah pasti. Meniru. Tak jujur namenye. Kalau kite lulus, berjaye, cemerlang atau dibanggekan dengan meniru, kite sendiri takkan puas hati and kite menipu diri dan orang lain. Rase tak best kalau dapat A dengan meniru. Mungkinkite suka sekarang, tapi kemudian kita fikir, kita mesti menyesal. Ana ade pengalaman. Nyesal tu. -Kurangkan ke tandas. Kalau boleh ke tandas lepas dah habis jawab semua soalan. Bile kite ke tandas, tengah-tengah jawab, mungkin kita lupa jawapan yang kite nak tulis. Lagipun tandas kan tempat syaitan. -Kurangkan bermain. Fokus pade ujian. Mungkin kita rase, nie cume ujian. Ujian Berkala Satu je. Tapi ujian nihlah yang menguji kemampuan kita setelah belajar dua bulan [Satu ½ bulan]. Kalau kite fail permulaannye, macam mane nak succes pertengahan dan pengakhiran? Permulaan itu penting. -Bace buku teks semate. Bace buku teks semate buat kita bosan. Bile bosan kite malas nak bace, bile malas, tak prepare. Preparation makes humans getting better. Buat nota ringkas yang senang nak bawa ke sane-sini. Kalau boleh, buat warna-warni, baru ade semangat nak bace.


----------

Okeylah, tu je. Wassalam..

0 suara[²]: