22 Apr 2010

exam ke usrah ?

2 Comments

“B, jom pegi surau, ada usrah”

“Alaa.. , esok A ada test . Penting kot study malam nih.”

Jika anda di tempat A apa yang anda akan pilih?? pergi ke bilik, LRC, Common room, Concourse dengan niat untuk study atau melangkah ke rumah Allah s.w.t dengan niat ditaujih (diberi ilmu) utk memantapkan iman di dada?

Rasa bersalah tak??

Nak score test tapi nak jugak menimba ilmu agama. ditelan mati emak,diluah mati bapak.

Kenapa tak kedua-duanya sekali?

Okey, kalau camtu kerat badan sebelah balik study, sebelah pegi surau. Ada gergaji??

Memang confirm tak boleh. Tak caye try arr.

Keputusan perlu dibuat.

Katakanlah B sambung study manakala A mengikhlaskan hati kerana Allah s.w.t pergi jua ke surau dan menghadiri usrah.

Pukul 10 malam . A pulang ke bilik study, or stdy bsame2 ahli usrah dan segera belajar dan mengulangkaji pelajaran . B masih tekun belajar di dalam biliknya. Perbezaannya di sini, A mempunyai hati yang lebih tenteram kerana dia telah berusaha untuk menyeimbangkan dunia dan akhirat malah dia lebih khusyuk dan bersungguh-sungguh memanfaatkan masa yang ada walaupun kadang-kadang tersengguk-sengguk atas meja.

Pukul 9.40 pagi. Siapa yang dapat menentukan yang mana boleh menjawab test dengan jayanya? A atau B?? Secara sunnatullahnya orang yang berusaha pasti akan berjaya. Kejayaan mana yang dicari oleh A dan kejayaan mana yang dicari oleh B?

Keputusan test kedua-duanya score dengan baik, Alhamdulillah.

Jika tidak?

A dan B tak dapat jawab soalan-soalan test. B balik dengan perasaan stress *down*.

A balik dengan perasaan kecewa tapi dia ‘husnul zon’ bersangka baik terhadap Allah s.w.t dan berazam untuk berusaha lagi kerana hasil usrah semalam,dia memahami bahawa berusaha itu tangga ke syurga. Tuntutlah ilmu kerana Allah s.w.t dan bukan semata-mata kerana exam. bersangka baiklah terhadap Allah s.w.t atas setiap ketetapannya.”Sesungguhnya orang-orang yang beriman tidak akan berputus asa atas rahmat Allah s.w.t

Jika dinilai kedua-dua situasi di atas, yang mana lebih beruntung??

Bagaimana pula di hari akhirat nanti??

Alasan B

“Tak cukup masa. ”

Tapi cukup pulak nak borak-borak dan bergelak ketawa dengan kawan-kawan.

“Banyak sangat kerja.”

Firman Allah s.w.t

“Sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan. Maka apabila engkau telah selesai (dari sesuatu urusan) maka tetaplah berusaha untuk satu urusan yang lain”

al-Insyirah:5-7

“Tak sampai hidayah lagi. “

Allah s.w.t berfirman..


(Sesungguhnya Al-Quran ini memberi petunjuk ke jalan yang amat betul, dan memberikan berita yang mengembirakan orang-orang yang beriman yang mengerjakan amal-amal soleh, bahawa mereka beroleh pahala yang besar. )

sudah terang lagi bersuluh. tak cari memanglah tak jumpa

“Takper nanti aku pergilah.

Kalau tak sempat??

Firman Allah s.w.t

“Maka apabila ajalnya tiba, mereka tidak dapat meminta penundaan atau percepatan sesaat pun”

An-Nahlu: 61

“Ala….A memang bijak study sikit pun cukup. “

Kalau orang tu dah tak nak , macam-macam alasan dia akan bagi.Kita doakan Tuhan buka hati dia dan kita untuk ke jalan-Nya insya-Allah.

Aik, macam pernah dengar jer……

Usrah merupakan santapan rohani kita yang menjerit-jerit dahaga dan lapar tanpa kita sedari. Usrah menambahkan ilmu agama untuk kita lebih mengenaliAllah s.w.t. Usrah itu keluarga, tempat kita berkongsi, mengadu dan mencari penyelesaian. Usrah itu ialah cara kita mencari hidayah dan keredhaan-Nya.

Jadi, marilah kita jadi macam A dan menasihati kawan-kawan kita yang macam B.

Firman Allah s.w.t

“Demi masa. Sungguh manusia berada dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan kebajikan serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran”

Al-’Asr: 1-3

“Dan orang-orang yang berjihad untuk (mencari keredhaan) Kami, Kami akantunjukkan kepada mereka jalan-jalan kami. Dan sungguh, Allah s.w.t beserta orang-orang yang berbuat baik.”

Ar-Rum:69

Jom pegi usrah ramai2 ^

2 suara[²]:

.:muCid:. 24 April 2010 at 20:09

usrah itu maniiiisss